Рецепти

Традиционна агнешка дроб сарма

Продукти

  • 1 kg агнешки комплект
  • 1 с.л. олио
  • 1 с.л. масло
  • 1 голяма глава лук
  • 2-3 стръка пресен лук
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. сух джоджен
  • 200 g Ориз Екстра Panino
  • 1 връзка магданоз
  • 600 ml агнешки бульон

За заливката:
  • 3 яйца
  • 200 g кисело мляко
  • щипка сол
  • щипка черен пипер

Приготвяне

  1. Измийте и сварете агнешкия комплект (дроб, сърце, бял дроб) в подсолена вода за 30 минути. Извадете и оставете да се охлади, след което нарежете на малки кубчета. Запазете бульона.
  2. В дълбок тиган загрейте олиото и маслото и запържете нарязания кромид и пресен лук, докато стане златист. Добавете агнешките дреболии и гответе още 2-3 минути. Сложете червен пипер, черен пипер, чубрица и джоджен, за да получите традиционния вкус.
  3. Добавете ориза Panino в тигана и разбъркайте, за да поеме ароматите.
  4. Налейте 600 ml агнешки бульон (същия от варенето на дреболиите) и оставете да къкри 10-12 минути, докато оризът попие течността и стане пухкав.
  5. Добавете магданоза, разбъркайте и свалете от котлона. Прехвърлете сместа в тава.
  6. Разбийте заливка от яйцата, киселото мляко, щипка сол и черен пипер.
  7. Изсипете заливката върху дроб сармата и печете на 180 градуса, на включен горен и долен реотан за 10-15 минути, докато стане златиста.

Сервиране
  1. Оставете дроб сармата да почине за 10 минути, за да се стегне добре.
  2. Поднесете топла, с кисело мляко и поръсена с нарязан магданоз.
ОРИЗ