ПРОДУКТИ:
- 1 шаран около 1,5-2 кг
- 1 чаена чаша ориз Балдо Panino
- 1 чаена чаша натрошени орехи
- 1 лимон
- 2 моркова
- 4 глави лук
- 1 чаена чаша олио
- черен пипер смлян
- магданоз
- лимонов сок
- сол
- игла и бял конец за зашиване
ПРИГОТВЯНЕ:
- Измийте и почистете шарана.
- Намажете шарана с лимоновия сок и осолете отвън и отвътре.
- Оставете да престои и през това време подгответе плънката.
- В тенджера задушете нарязания лук и морков в малко мазнина.
- След като омекнат добавете и задушете ориза за 3-4 минути.
- Подправете със смлян черен пипер и долейте топла вода.
- След като оризът леко омекне, отстранете от котлона.
- Прибавете орехите и ситно нарязания магданоз.
- Оставяме сместа да изстине.
- С плънката пълним шарана и го зашиваме с конец.
- Печете в намаслена тава.
- Полейте го с 2-3 супени лъжици олио и наредете отгоре тънки резенчета лимон.
- Добавете малко вода и печете в предварително загрята фурна на 180⁰С около 50 минути.