Рецепти
Пълнен шаран с ориз Балдо
ПРОДУКТИ:
1 шаран около 1,5-2 кг
1 чаена чаша
ориз Балдо Panino
1 чаена чаша натрошени орехи
1 лимон
2 моркова
4 глави лук
1 чаена чаша олио
черен пипер смлян
магданоз
лимонов сок
сол
игла и бял конец за зашиване
ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте и почистете шарана.
Намажете шарана с лимоновия сок и осолете отвън и отвътре.
Оставете да престои и през това време подгответе плънката.
В тенджера задушете нарязания лук и морков в малко мазнина.
След като омекнат добавете и задушете ориза за 3-4 минути.
Подправете със смлян черен пипер и долейте топла вода.
След като оризът леко омекне, отстранете от котлона.
Прибавете орехите и ситно нарязания магданоз.
Оставяме сместа да изстине.
С плънката пълним шарана и го зашиваме с конец.
Печете в намаслена тава.
Полейте го с 2-3 супени лъжици олио и наредете отгоре тънки резенчета лимон.
Добавете малко вода и печете в предварително загрята фурна на 180⁰С около 50 минути.
ОРИЗ