Продукти
• 1 средно голяма прясна зелка
• 200 g Ориз за сарми и пилаф Panino
• 400 g телешка кайма
• 1 глава лук
• 2 ск. чесън
• 2 с.л. доматено пюре
• 60 мл. олио
• черен пипер
• 1/2 ч.л. лимонов сок
• кимион, сол, магданоз
За соса:
• 3 с.л. доматено пюре
• 500 мл. зеленчуков бульон
За сервиране:
• 40 g масло
• 1 ½ ч.л. червен пипер
• Кисело мляко
• 200 g Ориз за сарми и пилаф Panino
• 400 g телешка кайма
• 1 глава лук
• 2 ск. чесън
• 2 с.л. доматено пюре
• 60 мл. олио
• черен пипер
• 1/2 ч.л. лимонов сок
• кимион, сол, магданоз
За соса:
• 3 с.л. доматено пюре
• 500 мл. зеленчуков бульон
За сервиране:
• 40 g масло
• 1 ½ ч.л. червен пипер
• Кисело мляко
Приготвяне
- Попарете прясната зелка за 5-10 min. във вряща вода, докато листата омекнат. Извадете я от водата и оставете да изстине леко. Отделете листата внимателно.
- В голяма купа смесете ориза, телешката кайма, лука, чесъна, магданоза, доматеното пюре, зехтина, подправките и солта. Разбъркайте добре, без да запържвате нищо.
- Постави малка част от плънката върху всяко зелево листо и завийте по дължина на листото. Подредете ги плътно в тава във форма подобна на вита баница.
- В купа смесете доматеното пюре и зеленчуковия бульон и излейте соса върху сармите, така че да ги покрие.
- Покрийте тавата с фолио и печете в предварително загрята фурна на 220°C за около 1 час. През последните 10 min. махнете фолиото, за да се запекат.
- Разтопете маслото в тиган, добавете червения пипер и разбъркайте докато се смеси добре.
- Сервирайте сармите, полети с маслото с червен пипер и добави кисело мляко по желание.