За сервиране: • 40 g масло • 1 ½ ч.л. червен пипер • Кисело мляко
Приготвяне
Попарете прясната зелка за 5-10 min. във вряща вода, докато листата омекнат. Извадете я от водата и оставете да изстине леко. Отделете листата внимателно.
В голяма купа смесете ориза, телешката кайма, лука, чесъна, магданоза, доматеното пюре, зехтина, подправките и солта. Разбъркайте добре, без да запържвате нищо.
Постави малка част от плънката върху всяко зелево листо и завийте по дължина на листото. Подредете ги плътно в тава във форма подобна на вита баница.
В купа смесете доматеното пюре и зеленчуковия бульон и излейте соса върху сармите, така че да ги покрие.
Покрийте тавата с фолио и печете в предварително загрята фурна на 220°C за около 1 час. През последните 10 min. махнете фолиото, за да се запекат.
Разтопете маслото в тиган, добавете червения пипер и разбъркайте докато се смеси добре.
Сервирайте сармите, полети с маслото с червен пипер и добави кисело мляко по желание.