Рецепти

Мусака от тиквички, гъби и ориз Panino

ПРОДУКТИ:
  • 3 броя средно големи тиквички
  • 300 г бланширан ориз Panino
  • 250 г гъби
  • 1 морков
  • 1 зелена чушка
  • 1 глава лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • копър
  • олио за пържене
  • сол
  • черен пипер

ЗА ЗАЛИВКАТА

  • 2 яйца
  • 1 кофичка кисело мляко
  • ½ чаена лъжица сода
  • 1-2 супени лъжици брашно
  • сол
ПРИГОТВЯНЕ:
  1. Предварително нарязани, в загрята мазнина задушете леко чушката, моркова и гъбите. Когато са готови ги извадете и сложете в тавичката, в която ще се пече ястието.
  2. В същата мазнина (ако е необходимо добавете още) задушете и тиквичките нарязани на, не много, малки кубчета.
  3. Загрейте фурната на 180⁰С.
  4. Междувременно в друг дълбок тиган с мазнина задушете лука с предварително измития ориз за няколко минути и след това добавете 1/ ½ ч.ч. вода, за да поеме ориза и добавете останалите зеленчуци без тиквичките.
  5. Овкусете с подправките и прибавете ориза със зеленчуците към тиквичките в тава и объркайте внимателно всички съставки.
  6. Добавете 1-2 чаена чаша вода в тавичката и сложете да се пече за около 15-20 минути.
  7. Залейте със заливката и оставете да се запече до златисто.

ОРИЗ