Рецепти

Пикантен гювеч с боб и месо

Пикантен гювеч с боб и месо Panino
ПРОДУКТИ:
  • 500 g Боб Българска гозба Panino
  • 500 g свинско месо
  • 4 ск. чесън
  • 2 моркова
  • 150 g домати от консерва
  • 50 ml олио
  • 3 с.л. брашно
  • 2 стръка праз лук
  • 2-3 сушени чушки
  • по желание: люта чушка
  • ½ чаена лъжица черен пипер
  • червен пипер
  • джоджен
  • сол
  • магданоз
ПРИГОТВЯНЕ:
  1. Измийте и накиснете боба от предишната вечер или поне за 5-6 часа.
  2. На следващия ден изсипете водата и го залейте с чиста, сложете да се вари около час на среден огън с 1 супена лъжица олио.
  3. Предварително задушете ситно нарязаното свинско месо, овкусено с черен, червен пипер и сол.
  4. Прехвърлете сварения боб без водата в гювеч. Добавете нарязаните лук, чесън, морковите, месото и домати. Овкусете с подправките, добавете олиото и разбъркайте.
  5. Налейте топла вода, така че да покрие продуктите и добавете измитите сухи чушки.
  6. Сложете капака и печете в студена фурна на 180 градуса около 120 минути или до готовност.
  7. Размийте брашното с червения пипер и малко топла вода, добавете малко преди гювечът да е напълно готов, за да се сгъсти.
  8. Може да добавите и лютите чушки.
  9. Изключете фурната и оставете боба вътре за още половин час.
БОБ