ПРОДУКТИ:
- 500 g Боб Българска гозба Panino
- 500 g свинско месо
- 4 ск. чесън
- 2 моркова
- 150 g домати от консерва
- 50 ml олио
- 3 с.л. брашно
- 2 стръка праз лук
- 2-3 сушени чушки
- по желание: люта чушка
- ½ чаена лъжица черен пипер
- червен пипер
- джоджен
- сол
- магданоз
ПРИГОТВЯНЕ:
- Измийте и накиснете боба от предишната вечер или поне за 5-6 часа.
- На следващия ден изсипете водата и го залейте с чиста, сложете да се вари около час на среден огън с 1 супена лъжица олио.
- Предварително задушете ситно нарязаното свинско месо, овкусено с черен, червен пипер и сол.
- Прехвърлете сварения боб без водата в гювеч. Добавете нарязаните лук, чесън, морковите, месото и домати. Овкусете с подправките, добавете олиото и разбъркайте.
- Налейте топла вода, така че да покрие продуктите и добавете измитите сухи чушки.
- Сложете капака и печете в студена фурна на 180 градуса около 120 минути или до готовност.
- Размийте брашното с червения пипер и малко топла вода, добавете малко преди гювечът да е напълно готов, за да се сгъсти.
- Може да добавите и лютите чушки.
- Изключете фурната и оставете боба вътре за още половин час.