Рецепти
Постни сарми с гъби и ориз за Бъдни вечер
ПРОДУКТИ:
1 зелка кисело зеле
250 г
ориз Бисерен Panino
200 г мариновани гъби
1 стрък праз
150 мл олио
2 супена лъжица червен пипер
черен пипер на вкус
1 щипка чубрица
1 морков
200 мл зелев сок
ПРИГОТВЯНЕ:
Настържете моркова, нарежете праза на ситно, гъбите на малки кубчета и задушете в малко мазнина, в дълбок тиган.
Запържете за няколко минути и добавете почистен и измит ориза и подправките.
Когато оризът придобие стъклен цвят добавете 200 мл топла вода и варете на бавен огън докато ориза поеме водата при непрекъснато бъркане.
С плънката завийте сармички, наредете ги в тава и залейте със зелевия сок и останалата част олио (водата трябва да покрива 1 пръст).
Завийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна, на 180 ⁰С за около час.
След това премахнете фолиото и печете още 15-20 минути.